Female Economy

Welkom Ola Adelheid+Ola is duo artistieke leiding

Welkom Ola Persbericht

Adelheid Roosen en Ola Mafaalani vormen als duo de artistieke leiding van Zina

Verheugd zijn wij dat een kunstenaar van het kaliber van Ola Mafaalani zich vanaf 2021 bij ons gezelschap aansluit. Meerdere van de producties in de periode 2021-2024 zullen door Ola geïnitieerd en geregisseerd worden. Zij zal samen met Adelheid de artistieke leiding vormen en medeverantwoordelijk zijn voor de maatschappelijke impact en de artistieke eigenzinnigheid van de theatergroep. Zo versterkt zij de kracht en levenslust van Zina.

Tegelijkertijd is het ook een weerzien, want we hebben in het verleden in verschillende producties samengewerkt. Adelheid speelde in de regie van Ola een aantal rollen bij (toen nog) Toneelgroep Amsterdam, waaronder Adelheids favoriet: de rol van Portia in Ola’s adaptatie van Shakespeares De koopman van Venetië (2001). Sindsdien zijn zij artistieke geestverwanten. Ola regisseerde als artistiek directeur van het Noord Nederlands Toneel de coproductie Zina Neemt de Wijk (2010). Ons hele gezelschap speelde hierin mee, dus wij allen maakten al kennis met haar gepassioneerde regie. Voor Ola’s De Laatkomer (2014) maakte Adelheid Iets Zachts, een levende installatie met Groningse senioren. 

Ola+Zina

Onze ‘female economy’ verwelkomt Ola in haar midden om gezamenlijk de komende kunstenplanperiode vorm te geven. Met de makers en mede-oprichters van Zina, Myriam Sahraoui en Nazmiye Oral, en met zakelijk leider Bregtje Bos zal Ola sparren om haar plannen gestalte te geven. De gehele toko ontvangt Ola om voort te borduren op ons artistieke weefsel want net als alle Zina’s haalt zij haar inspiratie uit levensverhalen die zij raapt om levens veranderende ontmoetingen te bewerkstelligen:

“Voor mij is het verhaal van een mens het verhaal van de mensheid. Ik hou van de term ‘social engineering’ (afkomstig van linguïst, filosoof en politiek schrijver Noam Chomsky). Dat betekent voor mij om in kleine stapjes te sleutelen aan het bewustzijn van het publiek; de tijd stil te zetten en de zogenoemde ‘outcast’ voor de duur van de voorstelling een centrale plek te geven. Ontmoetingen die inspireren, verbinden resonerend en vanzelfsprekend. Dat is teder, ontroerend en blijvend gepassioneerd. Ik versterk de artistieke kracht van Zina met een duidelijk eigen signatuur. Zina worden is voor mij een natuurlijke verbinding in mijn werk.” | Ola Mafaalani

Ola+Adelheid

Ola en Adelheid vinden elkaar opnieuw om theater kantelend te heruitvinden. Het directe contact met publiek is wat hen beiden wakker houdt. Ze zijn op hun gelukkigst als de scheidslijn tussen publiek en acteur onzichtbaar is, en daarmee de belevingservaring optimaal.

Ola’s eerste productie bij Zina is: Wanted (2021), waarin zij Adelheid regisseert in haar zoektocht naar een man. Naast haar artistieke werk bij Zina zal Ola ook opera’s blijven regisseren.

Over Ola Mafaalani (1968)

Ola is bekend geworden met eigenzinnige bewerkingen van grote klassieke titels, altijd doordrenkt van passie en politiek bewustzijn. Als artistiek directeur van het Noord Nederlands Toneel (2009-2017) maakte zij als voorlopige kroon op haar werk, theatermarathon Borgen (2016), naar de gelijknamige Deense tv-serie. Zij reikte hiermee naar nieuwe bezoekers, want de helft van het publiek bezocht voor het eerst het theater. Na haar vertrek uit Groningen maakte ze bij het Berliner Ensemble Les enfants du Paradis (2018), naar Marcel Carnés magnum opus. Ook regisseerde zij opera’s als Kurt Weill’s The Seven Deadly Sins bij De Nationale Opera en Benjamin Britten’s A Midsummer Night’s Dream bij Opera Zuid, die door corona nog niet konden uitkomen. 

In haar roemruchte ‘Staat van het Theater’ in 2015 haalde Mafaalani flink uit naar de Nederlandse theaterwereld en vroeg aandacht voor de vluchtelingen in Europa.

In 2016 ontving ze de prestigieuze ‘Prosceniumprijs’ voor haar baanbrekende werk dat het leven zelf in het theater en kunst in de samenleving brengt. Ook is zij lid van de Akademie van Kunsten van het KNAW. Zij is in Syrië geworteld en in Duitsland grootgebracht, maar al jaren thuis in Nederland.

EnglishNederlands