Female Economy

Wild in het veld about

Naast grote Female Economy projecten maakt Adelheid ook nog bijzondere kleine co-producties met makers, over onderwerpen en op locaties die zij een warm hart toedraagt. Vaak zijn dit projecten in de wijken in Nederland, maar Adelheid kan ook zomaar opduiken in Jeruzalem.

 

ADOPTIE METHODE

In 2010 werden Adelheid en de Zina makers voor het eerst geadopteerd door wijkbewoners van Groningen. Door als 'de Ander' in een leven te arriveren ontstaat er een ietwat kwetsbare ontmoeting waaruit verhalen voortkomen die weer kunnen leiden tot een theatrale scène. Dit werkproces is een ware methode geworden, waaruit al vier WijkSafari's zijn ontstaan.
Adelheid geeft jonge makers les in deze adoptie methode. Een workshop met research, ontwikkelen van sociaal geëngageerde performances en een uitvoering aan publiek. Of ze geeft een lezing aan professionals in het veld.

In 2014 gaf Adelheid een workshop van een week aan de studenten van Bard Collage, New York. En later dat jaar was zij met het hele artistieke team bij het DEWAN symoisum in Wadi Rum, Jordanië om lezing en workshop te geven aan jonge dans profs. In Eindhoven waren ze ook benieuwd naar dit bijzondere werkproces en zo nodigde het Parktheater Adelheid uit voor een speeddate en lezing voor hun Academie.


AL QUDS UNDERGROUND

Dwars door het kabaal van ideologen, fanatici, opiniemakers en politieke leiders, brengt Al Quds Underground een intiem en persoonlijk geluid vanuit een gebied dat overschaduwd wordt door spanningen en conflicten. Componist Merlijn Twaalfhoven organiseert dit culturele en intieme festival in de huiskamers van bezet Oost-Jeruzalem. De korte optredens zijn verdeeld over verschillende locaties in het Arabische deel van de stad die normaal niet toegankelijk zijn. Het publiek kan op één avond meerdere voorstellingen bezoeken in een tocht die leidt langs de verschillende huizen. Palestijnse en Nederlandse kunstenaars werken samen aan dit project. Adelheid maakte in 2009 en 2010 deel uit van Al Quds Underground. In 2012 bracht Female Economy de Beauty Verhalen Salon met zich mee.


Helend Collectief

Audio-video installatie in Amsterdamse buurthuizen over de schoonmaak obsessie van een groep migrantenvrouwen. Het poetsen lijkt de eenzaamheid en lichamelijke klachten te helen maar werd tot obsessie. Achter de obsessie komt een andere helende structuur te voorschijn: door samen te poetsen, heb je ineens het vermogen je obsessie te bezweren en te gaan dansen, en je te herkennen in elkaar.


ROCCO TALES

Adelheid maakt met Zina al heel lang korte films van ongeveer twee minuten, waarin iemand zijn of haar levensverhaal vertelt. Speciaal voor festival TamTam 2009 trokken zij de Amsterdamse wijken en maakten acht videoportretten, gemodelleerd naar de karakters die in de voorstelling van Toneelgroep Amsterdam ‘Rocco en zijn Broers’ voorkomen.

Rocco, zijn broers en hun moeder trekken vanuit het verarmde Italiaanse zuiden naar Milaan. Een verhaal over de zoektocht naar identiteit van al diegenen van wie de wortels noodgedwongen worden doorgeknipt.

Wat vinden echte migranten en hun kinderen van het verhaal van Rocco? Adelheid en Zina kookten met vrouwen uit de buurtcentra. Vouwden vogels met jongeren op koranschool en dronken thee bij de mannen in het M.O.C. en in de Kraakmoskee. Zij gaven hun verhaal mee. 

Acht videoportretten van twee minuten over wonen en leven in Amsterdamse wijken en omgeving. Die vertellen wat migratie kan brengen of ontnemen.

Rocco woont bij U om de hoek.
Rocco staat naast U bij de tramhalte, rekent met U af bij de Supermarkt en bezorgt U Uw Pizza.
Kortom, Rocco leeft!


LIVING OBJECTS 1 & 2

Tijdens TamTam 2009 maakte Adelheid de openingsinstallatie Living Objects, onder het motto: op 3 mei 2009 is Mohammed naar de berg gekomen. De dagelijkse werkelijkheid van de Marokkaanse heren speelt zich af in hun theehuis in de wijk. Dat theehuis gebeuren heeft Roosen verplaatst naar de gangen van Stadsschouwburg. Achttien oudere Turkse en Marokkaanse mannen speelden in de gangen naar de nieuwe Rabozaal voor de ogen van het premièrepubliek van 'Rocco en zijn broers' triktrak, Rummikub of dammen en bezochten aansluitend de voorstelling.

Ditzelfde premierepubliek ontmoette Living Objects 2, in de zaal. Publiek zag deze twintig Wijkbezoekers als levende installatie de zaal betreden van "Rocco en zijn Broers". Daarna keken zij naar de voorstelling, net als het overige publiek. De Wijkbewoners bezochten voor het eerst in hun leven de Stadsschouwburg en als voorstudie hadden wij met hen de film 'Rocco' van Visconti bekeken.

Voor de acteurs van Toneelgroep Amsterdam was het confronterend deze Wijkbewoners in de zaal te hebben. Zij keken in de gezichten van mensen die ze speelden maar niet bleken te kennen. Hier werd de basis gelegd voor de WijkJury.


RIJKDOM VAN NEDERLAND

06 mrt 10 I Women Inc Festival & TamTam 2010
Het idee dat migrantenvrouwen in een maatschappelijk isolement verkeren en zichzelf daar niet uit kunnen bevrijden, blijft een hardnekkig vooroordeel. Ella Vogelaar, Halleh Ghorashi, Yasemin Tumer, Fatima Sabbah, Fatima Elatik, Jale Simsek, Zohreh Soltani, Ozdem Yalim en Adelheid trokken door Nederland en kozen vijf vrouwencentra die bewust vertrekken vanuit de kracht én de rijkdom van de migrantenvrouwen. Ze vroegen vijf kunstenaars om samen met de vrouwen hun verhalen te presenteren.

Astrid Seriese zong met Wereldvrouwen Nijmegen
Attie Tabak kleedde Nisa for Nisa I Amsterdam
Seda Manavoglu filmde De Koffiepot I Den Haag
Louise Hessel ontwierp Al Amal I Utrecht
Lina Issa fotografeerde Jasmijn Werkt I Groningen

  • pictures 1
  • pictures 2
  • 03 wihv pictures alquds1
  • 04 2 wihv pictures helendcollec
  • 05 wihv pictures helendcollec2
  • 06 1 wihv pictures rocco1
  • 07 1 wihv pictures rocco2
  • 08 2 wihv pictures rocco3
  • 09 2 wihv pictures lo1
  • 10 2 wihv pictures lo2
  • 11 rvn1
  • 12 rvn2
  • 13 rvn3
 • Previous
 • Next

Wild in het veld on tour

ADOPTIE METHODE

30 aug 14 I Lezing I Bait Ali I Wadi rum, Aqaba I Jordanië
29 t/m 31 aug 14 I Workshop I Bait Ali I Wadi rum, Aqaba I Jordanië
21 t/m 31 mei 14 I Bard College I USA
16 jan 14 I Parktheater Academie I Eindhoven


AL QUDS UNDERGROUND

08 t/m 10 nov 12 I Verschillende locaties I Oost-Jeruzalem
04 t/m 06 nov 10 I Verschillende locaties I Oost-Jeruzalem
20 t/m 22 okt 09 I Verschillende locaties I Oost-Jeruzalem

 


HELEND COLLECTIEF

04 nov 10 I Woonkamers Palestijnse vrouwen I Oost-Jeruzalem
02 t/m 06 sep 10 I De Balie Amsterdam
18 t/m 26 jun 09 I Tentoonstelling in Het Karrewiel I Amsterdam

 


ROCCO TALES

zomer 2009 I Film Museum Amsterdam (nu Eye)
mei 2009 I TamTam Festival I Stadsschowburg Amsterdam

 


LIVING OBJECTS

3 mei 09 I Living Objects 2 I Stadsschouwburg Amsterdam
mei 2009 I Living Objects 1 I Stadsschouwburg Amsterdam

 


RIJKDOM VAN NEDERLAND

06 mrt 10 I Women Inc Festival & TamTam Festival

Wild in het veld credits

ADOPTIE METHODE

Concept, lezingen & workshops I Adelheid Roosen
Artistieke team I Daniella Groenberg, Titus Muizelaar


AL QUDS UNDERGROUND

Initiatief & artisitek leiding I Merlijn Twaalfhoven
Nederlandse input I Adelheid Roosen, Gable Roelofsen, Paul Oomen

 


HELEND COLLECTIEF

Concept & regie I Myriam Sahraoui
Eindregie I Adelheid Roosen
Camera & Montage I Bart Majoor
Special dank aan I alle vrouwen van Rumah Kami

 


ROCCO TALES

Idee & regie 8 portretten I Myriam Sahraoui, Nazmiye Oral, Maureen de Jong, Lina Issa, Adelheid Roosen
Eindregie I Adelheid Roosen
Productie I Elly Ludenhoff, Anne-Marie Geldhof, Agnes Matthews
Speciale dank aan I Emine Igde, Mohamed Yacoubi, El Arbi, M.O.C., Kraakmoskee, Mustapha Mkik, Nadia, Nada, pa & ma Mkik, Henriëtte Roosen, Gerry de Jong, Kim Aries, C1000 het IJ, John de Jong, Raaf Heijdenrijk, Hatice Oral, Yumos het hangoor konijn, Havva, Leyla, Efe, Mert, Neslihan, Mehmet, Yasmin, Hacer, Vildan, Arif

 


LIVING OBJECTS 1 & 2

Concept & eindregie I Adelheid Roosen
Uitvoering I Lina Issa & Adelheid Roosen
Pictures I Bart Majoor
Speciale dank aan I alle mannen van M.O.C

 


RIJKDOM VAN NEDERLAND

Initiatief I Ella Vogelaar
Eindregie I Adelheid Roosen
Astrid Seriese zong met Wereldvrouwen Nijmegen
Attie Tabak kleedde Nisa for Nisa I Amsterdam
Seda Manavoglu filmde De Koffiepot I Den Haag
Louise Hessel ontwierp Al Amal I Utrecht
Lina Issa fotografeerde Jasmijn Werkt I Groningen


 

EnglishNederlands