Female Economy

WijkJury ABOUT

 

WAAR HET BEGON


De basis voor de WijkJury werd gelegd tijdens de eerste theatrale samenwerking van een groep wijkbewoners met het Nederlands toneel in het Tamtamfestival 2009 van Toneelgroep Amsterdam. Bij de voorstelling Rocco en zijn broers van Ivo van Hove, die handelt over migratie, produceerde Female Economy de installatie: Living Objects. Met Living Objects verplaatste Female Economy het theehuis naar de schouwburg: in de rondgang van het theater speelden Marokkaanse mannen tric-trac. Nadien bezochten zij de voorstelling. Eén van de acteurs uit Rocco herkende hen als migranten en raakte onder de indruk van hun betrokkenheid. ‘Ik zag hoe zij de inhoud van het stuk meemaakten. Wij spelen deze mensen, maar ik betrapte mij erop dat ik tijdens de repetitie hen niet eens voor mij heb gezien’, zei hij later.

Toen Roosen kort daarna werd gevraagd als voorzitter van de vakjury van het Nederlands Theater Festival, stelde ze een WijkJury als voorwaarde, bestaande uit vrouwen met verschillende achtergronden, afkomstig uit verschillende wijken in Amsterdam. Twaalf vrouwen bezochten vijfentwintig voorstellingen, ongeveer drie per maand en maakten een shortlist van vijf. In mei 2010 maakten ze hun winnende keuze bekend, die vervolgens als één van de voorstellingen in het programma van het Theater Festival werd opgenomen.

Er bestaan veel projecten voor allochtone vrouwen: taalcursussen, fietscursussen. Maar hoe je naar het theater gaat, hoe en waar je een kaartje koopt, hoe je ernaar kunt kijken, erover kunt praten, wat het met jou kan doen, dat is een onontgonnen gebied.” I Adelheid

Lees meer over de beginselen en bewegingen van Adelheid & de WijkJury: De keuze van de WijkJury
 

WijkJury leeft in Amsterdam (10e jaar), Groningen (4de jaar), Utrecht (3de jaar), Den Haag (2e jaar), Veenendaal (1e jaar), Purmerend (1e jaar).

WijkJury A’dam laat, vanaf dit seizoen, haar volgende emancipatorische voetdruk achter in het theaterveld. Enkele oud-leden worden vanuit Adelheid|Zina opgeleid tot projectleider. Zo draagt en bekwaamt de WijkJury zichzelf. 


“Ieder jaar weer bewijst het enthousiasme van de WijkJury (lees: van de ongeoefende kijker) dat er potentieel een aanzien- lijk publiek is voor het theater in Nederland. Dat is verheugend, maar tegelijkertijd confronterend. Theaters en gezelschappen sla- gen er maar niet in dit verborgen publiek te bereiken. En daarom programmeur en producent: Ga jaarlijks te rade bij de WijkJury.”
Marc van Warmerdam, algemeen directeur Orkater

“Je kan me wegdragen als tien juryleden in hun moedertaal vertellen wat de WijkJury voor hen heeft betekend. Dat je naar voorstellingen kan gaan, dat je met anderen kan delen wat je beleefd hebt, dat de ramen naar elkaar worden opengezet. Laten we het eens een keer niet hebben over wat ons scheidt, maar laten we het hebben over wat we samen kunnen maken.”
Ko van den Bosch, acteur, regisseur, schrijver.


Ben je benieuwd naar de WijkJury?
mail julie@femaleeconomy.nl 
facebook: WijkJury

 

WijkJury DE JURYS

 Amsterdam | Groningen | Utrecht | Den Haag | Veenendaal | Purmerend


WijkJury AMSTERDAM

Ik de WijkJury A’dam vier mijn kroonjaar. Daarom wil ik ook jou, publiek en theaterveld, kronen. In 2009 geïnitieerd door Adelheid Roosen om de wijken te laten wortelen in het theater, ga ik mijn 10e seizoen in.

Sindsdien graven mijn leden zich in het pluche, bijten zich vast in voorstellingen en gaan vurig in gesprek met elkaar, spelers en makers. Zij nemen wieg en wijk mee naar onze theaterhuizen om een ander licht te werpen op wat theater doet.
In de theaterhuizen van mijn kompanen Theater Bellevue, Internationaal Theater Amsterdam en het Amsterdamse Bostheater bezoek ik als WijkJury vele voorstellingen, verdiep me in andermans verhalen en maak ik me deze nieuwe levens en personages eigen.

Uit mijn midden zijn Najat Kaddour en Sophia A-Tjak-Hiwat uitgegroeid tot roedelleiders. Zo draagt en bekwaamt de WijkJury zichzelf. Sophia en Najat geven het pad aan door het theaterlandschap.

Aan het eind van het seizoen ben ik tot bloei gekomen dus deel ik mijn positief oordeel uit en mag
De Keuze van de WijkJury zich verheugen in een reprise op het bevriende Nederlands Theater Festival.

 

WijkJury GRONINGEN

Ik ben de WijkJury Groningen en vier mijn jubileum. Daarom wil ik ook jou, publiek en theaterveld, kronen. In 2008 geïnitieerd door Adelheid Roosen in Amsterdam om de wijken te laten wortelen in het theater, gaat deze stad in het hoge noorden, alweer haar vijfde seizoen in. Sindsdien graven mijn leden zich in het pluche, bijten zich vast in voorstellingen en gaan vurig in gesprek met elkaar, spelers en makers. Zij nemen wieg en wijk mee naar onze theaterhuizen om een ander licht te werpen op wat theater doet.

Ik kijk naar theater vanuit mijn eigen cultuur, mijn eigen realiteit. Ik laaf mij aan beelden en ongekende denkwerelden, bereid mij te laten raken. Door het seizoen heen laat ik mij inspireren door boeiende inleidingen en nagesprekken. Roedelchef Paulien en haar helpende handen WilmaWim en Charlotte geven het pad aan door het theaterland- schap. Aan het eind deel ik mijn positief oordeel uit en kies mijn favoriet: de Keuze van de WijkJury. Ik vier dit met een feestelijke kroning van de winnaar.

WijkJury UTRECHT

Ik ben de WijkJury Utrecht. In 2008 geïnitieerd door Adelheid Roosen in Amsterdam om de wijken te laten wortelen in het theater, ga ik, onder het toeziend oog van de Domtoren, nu mijn derde seizoen in. Daarom wil ik ook jou, publiek en theaterveld, kronen. Mijn leden graven zich in het pluche, bijten zich vast in voorstellingen en gaan vurig in gesprek met elkaar, de toneelspelers en makers van de voorstellingen. Ik neem wieg en wijk mee naar de theaterhuizen van mijn stad om een ander licht te werpen op wat theater doet.

Gedragen door en verbonden met mijn theaterkompaan Café Theater Festival, bezoek ik als WijkJury vele voorstellingen, verdiep me in andermans verhalen en maak ik me deze nieuwe levens en personages eigen.

Theatermaker Jordy Roeten, destijds stagiair bij Adelheid&Zina en voormalig HKU-student, is uitgegroeid tot bevlogen roedel- leider van mijn juryleden. Hij wordt daarin bijgestaan door zijn gedreven stagiairs Sem Huth en Arthur Buchholz. Aan het einde van het seizoen kies ik mijn favoriet: de Keuze van de WijkJury. Ik vier dit met een feestelijke kroning van de winnaar.

WijkJury DEN HAAG

Ik ben de WijkJury Den Haag en ik vier mijn tweede jaar. Daarom wil ik ook jou, publiek en theaterveld, kronen. In 2008 geïnitieerd door Adelheid Roosen in Amsterdam om de wijken te laten wortelen in het theater, gaat deze mooie stad achter de duinen, haar tweede seizoen in. Mijn leden graven zich in het pluche, bijten zich vast in voorstellingen en gaan vurig in gesprek met elkaar, spelers en makers. Zij nemen wieg en wijk mee naar onze theaterhuizen om een ander licht te werpen opwat theater doet.

In de verschillende theaterhuizen van mijn kompaan Het Nationale Theater, bezoek ik als WijkJury vele voorstellingen, verdiep me in andermans verhalen en maak ik me deze nieuwe levens en personages eigen.

Door het seizoen heen schrijf ik onder begeleiding van dramaturg en roedelleider Erna van den Berg juryrapporten en laat ik mij inspireren door boeiende inleidingen en nagesprekken. Aan het eind van het seizoen deel ik mijn positief oordeel uit en mag de Keuze van de WijkJury zich verheugen in een feestelijke kroning.

WijkJury VEENENDAAL

Ik ben de gloednieuwe WijkJury Veenendaal. Daarom wil ik me ook aan jou, publiek en theaterveld, (kronen) voorstellen. In 2008 geïnitieerd door Adelheid Roosen in Amsterdam om de wijken te laten wortelen in het theater, ga ik, vanuit deze gemeente in de provincie Utrecht, mijn allereerste seizoen in.

Mijn leden graven zich in het pluche, bijten zich vast in voorstellingen en gaan vurig in gesprek met elkaar, spelers en makers. Zij nemen wieg en wijk mee naar ons theaterhuis om een ander licht te werpen op wat theater doet. Door met elkaar in contact te komen, leren we van elkaar. Gedragen en verbonden door mijn kompaan Theater de Lampegiet bezoek ik als WijkJury vele voorstellingen, verdiep me in andermans verhalen en maak ik me deze nieuwe levens en personages eigen.


Ben je benieuwd naar de WijkJury?

facebook: WijkJury
mail: julie@femaleeconomy.nl 

WijkJury KEUZE

Allemaal mensen zal op het Theaterfestival (13 september 2019) spelen in CarréKeuze van de WijkJury Amsterdam 17|18
Woiski vs Woiski van Orkater in coproductie met Bijlmerpark Theater

Woiski vs. Woiski vertelt het schrijnende levensverhaal van vader en zoon Woiski die ondanks hun moeizame verhouding furore maakten en Nederland verrijkt hebben met hun aanstekelijke muziek. Max sr. kwam in de jaren dertig, als een van de eerste Surinamers naar Amsterdam en opende daar zijn eerste nachtclub. Hij en zijn zoon Max jr. moesten zien te overleven in het witte Nederland.

Uit het juryrapport van de WijkJury:
‘Hoe in één verhaal, het zwart-witdenken binnen een familie én binnen een land kan plaatsvinden. Hoe verschillen kunnen botsen en hoe we strijden om elkaars begrip, strijden voor onze roots, onze wortels. Hoe we omgaan met de keuze en daden van onze ouders en voorouders en of wij daarvoor gaan staan, stevig voor gaan staan. De WijkJuryleden met Surinaamse roots vereenzelvigden zich sterk met de voorstelling, maar ook voor hun kompanen met een o.a. Turkse, Syrische en Nederlandse achtergrond was de generatie- en cultuurclash heel herkenbaar.
De Wijkjury raakte niet uitgepraat over de voorstelling en had unaniem bewondering voor het verhaal dat generaties terug reikt. Woiski vs. Woiski is herkenbaar en geloofwaardig, het spel is speels en natuurlijk. En ondanks de voelbare pijn was het toch ook swingen op het puntje van de stoel...’

“Ik zag op het toneel precies wat ik voelde en ervoer toen ik net in Nederland kwam” | Kamuran

“Woiski vs. Woiski is nostalgie naar die goeie oude tijd, met een bitterzoete smaak.” |Glenda


 

KEUZE VAN DE WIJKJURY AMSTERDAM 2017
Coco Chanel | Ulrike Quade Company e.a.

KEUZE VAN DE WIJKJURY UTRECHT 2017
Lear | de Toneelmakerij

KEUZE VAN DE WIJKJURY GRONINGEN 2017
Carrousel | Het Noord Nederlands Toneel

KEUZE VAN DE WIJKJURY AMSTERDAM 2016 TOP 3
Paramaribo Texel | Theaterzaken via Rudolphi
De Revisor | Nationaal Toneel
George en Eran lossen wereldvrede op II | Theater Rast

KEUZE VAN DE WIJKJURY GRONINGEN 2016
Paramaribo Texel | Theaterzaken via Rudolphi

KEUZE VAN DE WIJKJURY DORDRECHT 2016
Hartstocht, een Thriller | Hummelinck Stuurman Theaterproducties

KEUZE VAN DE WIJKJURY AMSTERDAM 2015 TOP 3
Horror I Jakop Ahlbom
Polleke I NTJong
Medea I TA

KEUZE VAN DE WIJKJURY AMSTERDAM 2014 TOP 3
Schijn I Fahd Larhzaoui, Nonprofit Kapitalist
Bug I Jakop Ahlbom
Ontspoord I De Toneelmakerij

KEUZE VAN DE WIJKJURY ARNHEM 2014 TOP3
Hamlet vs Hamlet I Toneelhuis, Toneelgroep Amsterdam
Het Spookhuis der Geschiedenis I Wunderbaum
Ontspoord I De Toneelmakerij

KEUZE VAN DE WIJKJURY UTRECHT 2014 TOP 3
Translunar Paradise I Theater Ad Infinitum
Gejaagd door de wind Matzer Theaterproducties
Kamp I Hotel Modern en Universum: Hoek I Sweigman&

KEUZE VAN DE WIJKJURY AMSTERDAM 2013 TOP 3
somedaymyprincewill.com I Sadettin Kirmiziyuz, Trouble Man
Timon van Athene I Toneelgroep Maastricht
HihaHeijermans I Firma Rieks Swarte

KEUZE VAN DE WIJKJURY UTRECHT 2013 TOP 3
Mogadishu I De Utrechtse Spelen
De Hollanders
Ik, Driss - De musical

KEUZE VAN DE WIJKJURY 2012 TOP 3
Afrikaaps I The Glasshouse Catherine Henegan
Mahabharata I Marjolein van Heemstra I Frascati Producties
Avondland I Sadettin Kirmiziyüz I Frascati Producties

KEUZE VAN DE WIJKJURY UTRECHT 2012
Jakop Ahlbom I Lebensraum 
Herman van Veen I Nieuwe show

KEUZE VAN DE WIJKJURY 2010

Branden Ro Theater

KEUZE VAN DE WIJKJURY 2011
Alice in Wonderland I Noord Nederlands Toneel

WijkJury PRESS

Lees het VOLKSKRANT artikel hier

  • wjam melle aboda
  • wjam 14 15
  • wj groningen 14 15
  • wjam rhoussoul
  • wjar 13 14 keuze
  • 1 wijkjury 13 14
  • 2 wijkjuy utrecht groep13 14
  • 3 wijkjury op trappen ssba
  • 4 wijkjury 12 13
  • 5 wj utrecht12 13 hm
  • 6 wijkjury 3 groep op trap
  • 7 wj utrecht winaar 11 12
  • 8 wj utrecht 11 12
  • 9 wijkjury speeddate
  • 10 wijkjury winnaar 2
  • 11 wijkjury 2 groepsfoto
  • 12 wijkjury winnaar1
  • 13 wijkjury 1 groepsfoto
  • 14 wijkjury 1 ssba
  • 15 wijkjury l o 2
 • Previous
 • Next

WijkJury ON TOUR

VOLG EN ONTMOET DE WIJKJURY

Op de WijkJury Facebook kun je de reis langs de verschillende theaters volgen. Na elke voorstelling brengt de WijkJury verslag uit.

 

WIJKJURY AMSTERDAM ON TOUR  SEIZOEN 2019 | 2020
GEZELSCHAP | VOORSTELLING + THEATER

Oktober
18 oktober       Ilias, Orkater - De Nieuwkomers | Bellevue

November
3 november      Het Nationale Theater - The Children |  ITA
16 november    Dilan Yurdakul, Likeminds - Door de schaduw heen | Bellevue

December
7 december      Rudolphi Producties, Bijlmer Parktheater Decemberdagen | Bellevue
17 december    Toneelschuur Producties - The beauty queen of Leenane | Bellevue

Januari
13 januari         Noord Nederlands Toneel, KVS, JR. CE.SA.R. - Dear Winnie | ITA

Februari
14 februari       George & Eran producties, A’damse Andalusisch Orkest, ICK Amsterdam,  Wat we doen | ITA     

Maart
3 maart            Eva Line de Boer, Het Zuidelijk Toneel - Rust Zacht Billy | Bellevue
23 maart          Theater Rast, Saban Ol - Wees onzichtbaar | ITA

April
13 april             HNT jong, Het Nationale theater, Noël Fischer - Trojan Wars | IT
29 april            Jakop Ahlbom Company - Syzygy | Bellevue

Mei
13 mei             Zuidelijk Toneel - De vrouw die de honden eten gaf | Bellevue

Juni
17 juni             ITA ensemble, Simon Stone - Op hoop van Zegen |  ITAWIJKJURY PURMEREND ON TOUR SEIZOEN 2019 | 2020
GROEP|VOORSTELLING + GERNRE + THEATER                                                              

Oktober
ZA 5     South Africa Road Trip - Good Hope |  Theater | Purmaryn
ZA 26   Rudolphi producties - Decemberdagen | Toneel | Verbeelding

November
VR 15   De Alex Klaassen Revue -Showponies 2 | Cabaret / Revue | Purmaryn
ZA 23   Theatergroep Matzer - Fort Europa" | Muziektheater/toneel | Verbeelding

December
DO 12  Another Kind of Blue - Flirt with Reality | Dans | Purmaryn

Januari
ZA 25   Kim-Jomi Fischer & Marta Alstadsaeter - ENGEL | Dans | Verbeelding

Februari
DO 13  Vietnam | Muziektheater | Purmaryn

Maart
VR 6     De Aanslag | Toneel | Purmaryn
ZO 22   Duda Paiva - Vergeten dieren en verloren zaken | Poppen / Jeugd 6+ | Verbeelding

April
ZA 4     Collectief Het Paradijs - Paradijsvertraging | Mime / Beeldend | Verbeelding
ZA 18   George en Eran Prod. - Jihad van de Liefde | Muziektheater | Verbeelding
DO 30  Jon van Eerd - Herrie in de Keuken | Komedie | PurmarynEEN WIJKJURY STARTEN? KAN!

mail: julie@femaleeconomy.nl
 
 

WijkJury Amsterdam bestaat tien jaar en heeft inmiddels zusterjury's
in Den Haag, Utrecht, Groningen en Veenendaal, Purmerend! 

EnglishNederlands