Female Economy

Niet Meer Zonder Jou Documentaire ABOUT

Nazmiye: 'Ben je trots op mij? '
Havva: 'Niet in alles.'
 
 
Niet Meer Zonder Jou een documentaire van Mijke de Jong. Aanleiding voor de film is de gelijknamige theatervoorstelling onder regie van Adelheid Roosen door Nazmiye en Havva Oral, waarin een vrijgevochten Nederlands-Turkse vrouw de confrontatie zoekt met haar moeder, een traditionele moslima. 
 
Ruim twee jaar speelde Nazmiye met haar moeder Niet Meer Zonder Jou in buurthuizen en in theaters van Amsterdam tot aan New York. 'Mijn strenggelovige moeder wilde overal spelen, behalve in Hengelo. Voor mij is ze meegegaan naar mijn territorium - het theater - als het ultieme liefdesoffer. Ik wilde het stuk ook spelen waar het allemaal begon - in haar territorium - Hengelo. In het bijzijn van mijn familie.'
 
We zijn in de kleine huiskamer van Havva's flat in Hengelo. Op de bank, met gespannen gezichten, zitten de twee broers, zus, buurvrouw en dochters van Nazmiye. Ertegenover zit zijzelf met haar moeder Havva. Als ultieme daad van intimiteit spelen moeder en dochter in deze setting Niet meer zonder jou, de openhartige dialoog over religie, familie, seksualiteit, tradities, normen en waarden, aan de hand van hun gezamenlijke geschiedenis. Openlijk spreken over onderwerpen waarover vroeger nooit werd gesproken blijkt de manier elkaar ‘intimiteit aan te doen’, zodat er ruimte komt de verstikkende regels van de wij-cultuur te bevragen. Het levert veel commentaar op vanaf de bank. Er is woede, frustratie, ontroering, liefde, verwijt, maar ook herkenning en erkenning.

Regie: Mijke de Jong
Aanleiding voor de film is de gelijknamige theatervoorstelling onder regie van Adelheid Roosen door Nazmiye en Havva Oral, Niet Meer Zonder Jou
Niet meer zonder jou is een productie van Kleine Storm en Human.
 
Niet meer zonder jou ging op 30 september 2018 tijdens het Nederlands Film Festival in première en is geselecteerd voor de Gouden Kalf competitie.
 
 

Niet Meer Zonder Jou Documentaire PICTURES

  • NMZJ FILM FOTO 6398
  • NMZJ FILM FOTO 44934
  • NMZJ FILM FOTO 35878
  • NMZJ FILM FOTO 1293
  • NMZJ FILM FOTO 3234
 • Previous
 • Next

Niet Meer Zonder Jou Documentaire WIJKTOURHavva en Nazmiye gaan op Amsterdamse wijktour met de documentaire en
- op verzoek - ook het land in. Zij verzorgen bij de vertoning een nagesprek,
waarbij in sommige gevallen ook zoon Mehmet aansluit om zijn verhaal te vertellen.

VR 18 OKT '19 20:30 UUR
DOCUMENTAIRE + GESPREK MET NAZIMYE ORAL
PODIUM MOZAIEK: TICKETS

ZA 19 OKT '19 20:30 UUR
MEIDEN AVOND

DOCUMENTAIRE + GESPREK ONDER MEIDEN
PODIUM MOZAIEK: TICKETS

Niet Meer Zonder Jou Documentaire CREDITS


Niet meer zonder jou is een productie van Kleine Storm en Human.

 

Mijke de Jong (Rotterdam, 1959) is een Nederlandse filmregisseuse en scenarioschrijfster. Ze regisseerde eigenzinnige speelfilms als Joy, Bluebird, Tussenstand en In krakende welstand, bekroond in binnen- en buitenland. Voor Tussenstand ontving ze een Gouden Kalf. Voor de Human-serie Duivelse Dilemma's maakte zede film Geloven.

Nazmiye Oral (Hengelo, 1969) is een Turks-Nederlandse schrijfster en actrice. Samen met oa Adelheid Roosen nam ze het initiatief voor theatergezelschap Zina waarvan Adelheid Roosen de artistiek leider is. Nazmiye Oral was jarenlang columnist voor de Volkskrant, schreef een roman bij de Bezige Bij (Zehra) speelde onder meer in de theatervoorstelling Gesluierde Monologen van Adelheid Roosen en heeft een gouden kalf voor beste actrice voor de tv film In Vrijheid (2016). In 2015 schreef Nazmiye Niet Meer Zonder Jou.

Adelheid Roosen (tussen Teteringen en Ulft, 1958) is artistiek leider van theatergezelschap Adelheid&Zina. Vanuit dit gezelschap ontwikkelen o.a. Nazmiye en Adelheid hun voorstellingen en projecten. Roosen werkte eerder samen met Mijke de Jong in de speelfilms Broos (gouden kalf 1997) en Brozer (2014) over het sterfproces van Leonoor Pauw.

EnglishNederlands