Female Economy

MOES about

Acteurs en tuinbewoners laten, verspreid door de tuinen, verhalen horen, onkruid bloeien, liederen klinken en met weemoed relaties verwelken omdat niet alles altijd kan blijven bestaan.

Adelheid, Zina en de Veenfabriek verenigden hun krachten. Volkstuincomplex Ons Buiten in Leiden en Tuinpark Buikslotermeer in Amsterdam vormden de wijken waarin zij samen met tuinbewoners een theatrale lenteavond vierden met als slot een uitnodiging tot dans!

Bert Luppes combineerde de Wereldverbeteraar van Thomas Bernhard met het levensverhaal van tuinbewoner Fred. Titus Muizelaar verwelkomde Ineke en Remco die gespecialiseerd zijn in het opkweken van vergeten groenten. Adelheid trakteerde de bezoeker op bloemblaadjes in haar zoektocht naar zichzelf...en naar haar moeder.
John van Oostrum reisde als Dean Martin over de paden. Nazmiye Oral haalde haar zwager Ugur uit Turkije en plantte hem in deze volkstuin om te laten zien hoe een vreemdeling zijn thuis probeert te vinden. En een mol zorgde voor momenten van onrust tijdens de lome wandelingen.

Het publiek liet zich aanraken en verrassen door de muzikale, grappige, ontroerende en poëtische scènes en ontmoetingen en liet zich aan het eind van de avond met ons meevoeren op de melancholische klanken van het Leidse Dans Orkest ‘Date 7-2-7’.

IN THE NEWS

HET PAROOL ***  I 07 JUL 11
"Roosen is tegenwoordig vooral actief als regisseur en organisator - om het maar oneerbiedig te noemen - maar wat is het een belevenis om haar op de vierkante meter een personage uit te zien beitelen."

DE VOLKSKRANT *** I 04 JUL 11
"Er is één zin die de hele avond blijft hangen, uitgesproken door Nazmiye Oral in de koek en zopiekraam van haar zwager. 'Waarom zou je van je thuis weggaan als je weet dat je toch nergens aan zult komen?' Als er iets is wat Moes leert, is het dit: dat de mens altijd wil komen, en zich thuis wil voelen. Of dat nu in een ver, vreemd land is, of in een houten huisje, tussen lupines en margrieten, en met een kabouterleger in de tuin."

OMROEP WEST I 23 JUN 15 vanaf 6.00 min

DE TELEGRAAF I 16 JUN 11
"Hier bezoekt het publiek ook een minimaatschappij: verschillende tuinhuisjes waar acteurs verhalen van bewoners mengen met eigen vertellingen en theaterliteratuur. De bewoners van de huisjes zijn er ook bij. Zij zijn zichzelf, ontvangen de mensen en voeren een doorlopend gesprek, uitmondend in grote taferelen."

DE VOLKSKRANT I 15 JUN 11
"Paul Koek ging voor dit toneelstuk de samenwerking aan met Adelheid Roosen. 'Voor dit toneelstuk hebben we echte verhalen vermengd met theatrale en literaire toevoegingen', zegt Koek. De verhalenverzamelaars van Zina spraken vanaf maart met de eigenaren van alle 420 tuinen van het complex. 'Je belt aan, stapt over de drempel en krijgt een verhaal', zegt mederegisseur Roosen."

HET LEIDSCH DAGBLAD I 10 JUN 11
"Op nummer 119 is een jungletuin. In het achteraf gelegen huisje scharrelt Hetty, een rol van Adelheid Roosen, rond. In de invallende duisternis steekt ze olielampjes aan. Ze begint een verhaal over haar man, die ze dood op de vloer vond. Het wordt echter steeds onsamenhangender. Als ze als traktatie een bord met bloemknoppen laat rondgaan, is duidelijk dat de geest van Alzheimer in haar gevaren is. Het is een indrukwekkende monoloog die Adelheid Roosen speelt."

DE VOLKSKRANT I 23 MEI 11
COLUMN NAZMIYE ORAL Aankomst van Ugur
"Maar dan krimp ik ineen als hij zegt:´Ik huis bouwen, jij mij helpen.` Hij wijst op spullen:´Hout, deur, raam`. Door zijn gebrekkig Nederlands klinkt hij best inhalig en brutaal. Hij lacht er ook nog eens bij. Ik zie hem worstelen met zijn contact met de Nederlandse tuinders en hen ook op hun beurt worstelen met Ugur door het gebrek aan taal.
Ugur klaart alleen op als hij een dier ziet, of als hij langs de sloot mijmert dat hij graag ook een waterlelie zou willen hebben. Toch is er aan het einde van de dag een indrukwekkende hoeveelheid spullen. Er is nog iets gebeurd: er is een verbondenheid ontstaan zonder woorden en zonder moedwillige opzet. Op elke dakpan, op elk stukje hout, staat opvallend de naam van de desbetreffende tuinder en het tuinnummer geschilderd. Door al die zichtbare namen staat Ugur ineens niet meer alleen in het bouwen van zijn droom."

  • 01 moes pictures aankomst
  • 02 moes pictures khadija
  • 03 moes pictures myr
  • 04 moes pictures elly
  • 05 moes pictures publiek koptelefoons
  • 06 moes pictures vergeten groenten
  • 07 moes pictures agnes
  • 08 moes pictures voorstelling brug
  • 09 moes pictures band
  • 10 moes pictures eindfeest
 • Previous
 • Next

MOES on tour

AMSTERDAM

01 t/m 10 jul 11 I Volkstuin Buikslotermeer

LEIDEN

15 t/m 26 jun 11 I Tuincomplex Ons Buiten

MOES credits

Artistieke leiding I Paul Koek, Adelheid Roosen
Acteurs I Reinout Bussemaker, Joep van der Geest, Bert Luppes, Titus Muizelaar, John van Oostrum, Yonina Spijker, Lizzy Timmers
Verhalen verzamelaars Mo Reda, Myriam Sahraoui, Merel de Groot, Nazmiye Oral, Elly Ludenhoff, Khadija Massaoudi, Agnes Matthews, Elsbeth Zanen, Esmee Dorenbos en Berbel Lippe
Muziek I Date 7-2-7, Bastiaan Woltjer
Dramaturgie I Dirkje Houtman, Paul Slangen
Productie I Anne-Marie Geldhof, Tim Nieburg, Sabine Oldenburg, Vincent van der Wolf, Martha van Meegen, Tafel Van Zina
Techniek I Joost Verlinden, Tjalling Bal
Ontwerp Flyer & Affiche I Johanna Koelman ArtsUnited.nl
Fotografie I Erik Hijweege

Met dank aan I Jaap de Groote, André Joosten, Juul Dekker, Bart Majoor, Rebekka Wörmann, Mehmet Oral, Willem de Vries, Meryem Gunes en tuinbewoners van Volkstuincomplex Ons Buiten en Tuinpark Buikslotermeer

Met pegels ondersteund door I Europees Integratiefonds, Stadsdeel Amsterdam Noord, Fonds voor Cultuurparticipatie, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Stichting Doen, Wijken voor Kunst, Oranje Fonds, Tuinpark Buikslotermeer, Fonds Podiumkunsten, Ons Buiten en Cultuurfonds Leiden

EnglishNederlands