Female Economy

Doula's van de Stad ABOUT

Come near, just come to me

Moeders die buurthuizen in Nieuw-West bestieren, boksles geven aan kwetsbare jongeren, en zij die gestorvenen ritueel wassen. Moeders die vangnet zijn voor zoekende moeders bij opvoed obstakels, die je aan het huilen maken omdat je zelf niet tot huilen kunt komen, en die je gidsen na huiselijk geweld.

Vrouwen die na hun pensioen Amsterdam Oost te eten geven, die breien om zelf niet gek te worden, en transvrouwen die een safe space bouwen voor veilig samen.

Meiden die er voor elkaar zijn bij seksueel grensoverschrijdend gedrag, die moeders leren lezen, en laag geletterden niet laten verdwalen in formulier-systemen. 

Wakers van de schoonheid van bruiden, hoeders op de dierenambulance, bewakers die oog hebben voor alles wat teer is.

Omdat zij de stad voeden en omringen vanuit de gedachte: come near, just come to me. Net als professionele Doula’s handelen zij in een onvoorwaardelijk ritme. 

Het woord Doula komt uit het Oudgrieks; zij die je draagt en gidst in geboorteprocessen, genderverandering en het sterven. 

Vanuit haar bewondering voor deze verborgen humuslaag van vrouwen wandelde Adelheid Roosen met haar team de wijken in, om een ode te brengen aan deze oh zo essentiële feminiene economie; het dagelijks terugkerend handwerk, de vaak onbetaalde motor van de stad. 

Deze winter vinden zij in samenwerking met ITA en ICK Amsterdam - Coronaproof - hun artistieke vorm

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Doula's van de Stad PERS

26 JUNI 2020 | NRC

EnglishNederlands