Female Economy

AlzheimerFluisteren ABOUT

Je kan als familielid of vriend wel blijven hopen dat de Alzheimer er niet is, maar het is er.
En het gaat niet meer over. Dat is gruwelijk, laat daar geen misverstand over bestaan.
Maar trek jezelf aan je haren omhoog en accepteer dat de ziekte er is.
Ga mee op reis. Improviseer, speel en beweeg mee.
Stap in die nieuwe wereld, waarin mensen met dementie kunnen zijn ‘wie zij aan het worden zijn’.
Als je dat niet doet, laat je ze in de steek en in eenzaamheid achter.
 
Dat is wat wij Fluisteren noemen.
 
Cigdem Yuksel en Anne-Marth Hogewoning ontwikkelden onder regie van Adelheid Roosen een foto-installatie, waarin zij families verleiden door hun verlegenheid heen te huiveren en AlzheimerFluisteraars te worden. De installatie is een doorlopende reis en vormt een karavaan van beelden en verhalen. Cigdem en Anne-Marth duiken in de verhalen van mensen en creëren samen met hen een situatie waarin zij openlijk hun gêne laten varen en een waarachtige ontmoeting aangaan met hun naaste met dementie. Zij dagen hen uit in die nieuwe wereld te stappen, waarin mensen met dementie kunnen zijn ‘wie zij aan het worden zijn’. Dat durven meebewegen vangt Cigdem met haar camera. 
 
“In alle verhalen hoorden we de hunkering naar de toenadering. En ineens zagen we het. Elk mens heeft de Fluisteraar in zich. Wij kwamen niets brengen, het was er al. En dan de moed om de toenadering te tonen voor de camera, dat heeft ons echt geraakt.”
 
De opzet van de installatie bouwt voort op de adoptie-methodiek van Adelheid en in het bijzonder op haar eigen ervaringen als dochter toen haar Mam de ziekte van Alzheimer kreeg. Adelheid ontdekte wat dit betekent voor degene die het overkomt en de mensen erom heen. De samenleving weet vaak niet hoe er mee om te gaan. Schaamte en verlegenheid leiden tot eenzaamheid.Adelheid laat ons zien hoe anders de ontmoeting met mensen met dementie kan zijn als wij niet langer uitgaan van onszelf, maar ons durven openen voor de Ander en mee gaan op reis. Zij ontdekte dat zij dichter bij haar moeder kon komen dan ooit doordat haar moeder haar (onbewust) uitnodigde om haar schaamte en verlegenheid te overwinnen. 
 
“Ik moest het hele idee loslaten dat het mijn moeder was – zoals ik haar kende – die in dit lichaam woonde. Want het was een totaal nieuw aspect van haar dat haar lichaam had overgenomen. Als een soort Alice in Wonderland ben ik haar ‘achterna gevallen’, in een wonderlijk gat in de grond. Ik suisde met haar de diepte in naar een andere werkelijkheid. Daar ontdekte ik door haar de schoonheid van een afbrokkelende taal. Door haar nooit te corrigeren en niet te proberen alles bij het oude te houden maar met haar mee te bewegen, viel ik door mijn eigen verlegenheid heen en kwam terecht in een pratend theeservies. Daar leerde Mam mij, net als vroeger, weer te converseren met een theepot.”
 
Professor Anne-Mei The, afdeling langdurige zorg en dementie UvA, gaf Adelheid bij het zien van haar werk, de geuzennaam AlzheimerFluisteraar.
 
De kern van de foto-installatie AlzheimerFluisteren is het verbeelden van Fluistermomenten ofwel het fotograferen van het meevallen en terechtkomen in een werkelijke spontane ontmoeting. Aan de hand van hun eigen verhaal gaan Fluisteraars in dialoog met eenieder die wil. Zij gebruiken daarbij briefkaarten en posters met hun eigen beeld en gaan als ambassadeurs in een alsmaar groeiende karavaan voor het Fluisteren op pad. 
 
Adelheid en Cigdem pasten deze vorm van fotografie eerder toe bij de voorstelling NietMeerZonderJou die in première ging op het Holland Festival in 2015. Cigdem maakte met 20 families een parallelle foto-installatie ook over het doorbreken van schaamte, net als Moeder Havva en dochter Nazmiye Oral in de voorstelling deden. Onlangs nog, in oktober 2018, zijn de portretten uit deze installatie, parallel aan de voorstelling NeverWithoutYou, getoond tijdens het Crossing The Line-festival in New York.
 

AlzheimerFluisteren INITIATIEFNEMERS

Klik op de afzonderlijke pagina's van het interview om het geheel te downloaden. 

AlzheimerFluisteren FOTOS

  • 1 liesbeth kaart voor
  • 1 liesbeth kaart achter
  • 2 joris kaart voor
  • 2 joris kaart achter
  • 3 harry kaart voor
  • 3 harry kaart achter
  • 4 gerard kaart voor
  • 4 gerard kaart achter
  • 5 adelheid kaart voor
  • 5 adelheid kaart achter
  • joris tekengebied kaart liggend
 • Previous
 • Next

AlzheimerFluisteren credits

Cigdem Yuksel | fotograaf

Anne-Marth Hogewoning  | research & dramaturgie  

 Adelheid Roosen |  regie

Theaterroedel Adelheid & Zina


Enorme dank aan AlzheimerFluisteraars Renate, Gulec, Gisela, Harry, Joris, Liesbeth. Marijke, Marlies, beide Gerards en hun familieleden
en Alzheimer Nederland, Fonds Sluyterman van Loo en Stichting RCOAK

AlzheimerFluisteren Contact

Wij bieden workshops aan opleidingsinstituten en zorgorganisaties waarin de AlzheimerFluistermethodiek wordt geoefend. Wilt u meer weten over het AlzheimerFluisteren, workshops, talks en/ of videoregistraties? Neem dan contact op met Anne-Marth Hogewoning | Anne-marth@femaleeconomy.nl 

EnglishNederlands